Karate Goju-Ryu
Informatie
​
Goju-Ryu
is een van de vier traditionele karatestijlen en is Japans voor hard-zachte stijl.
De stichter van deze stijl is Chojun Miyagi sensei.
​
Balans
Goju-Ryu Karate kent zowel harde als zachte technieken.
Om hetzelfde resultaat te krijgen, is de filosofie, men hoeft niet altijd hard aan te vallen; zacht kan een net zo goede en soms zelfs betere werking hebben.
Zachten en harde technieken
De stijlnaam Goju is opgebouwd uit de woorden Go en Ju, welke respectievelijk hard en zacht betekenen.
In de training van het Goju-Ryu Karate-do zijn deze principes terug te vinden in de veelvuldige afwisseling van ‘zachte’ en ‘harde’ technieken. Zachte, met muchime uitgevoerde bewegingen, waarbij de kracht van de tegenstander geabsorbeerd wordt; harde, met kime uitgevoerde technieken, waarmee een aanvaller veelal definitief onschadelijk wordt gemaakt.
Ademhaling
Er wordt in het Goju-Ryu veel belang gehecht aan de verschillende manieren van ademhalen en het gebruik van de juiste ademhaling bij de juiste techniek.
Het Goju-Ryu gebruikt zowel lineaire/directe als circulaire technieken.
Karate bestaat uit de volgende onderdelen
Junbi undo
Junbi undo bestaat uit een serie oefeningen die de karateka op zwaardere en moeilijkere onderdelen van de training voorbereiden en kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, ademhalingsregulering, en regulering van de ki-huishouding verbeteren. Het is dus geen eenvoudige ‘warming up’: de oefeningen zijn ook bedoeld om de kata’s en de gevechtstechnieken uit de kata’s efficienter te kunnen toepassen.
IOGKF NL
Junbi undo
Warming up
Hojo Undo
Hojo undo is de traditionele krachttraining die bestaat uit oefeningen die qua bewegingen, ademhaling, concentratie, enz. nauw aansluiten bij de rest van het curriculum. Bij hojo undo wordt gebruik gemaakt van traditionele voorwerpen. Hojo undo is niet alleen bedoeld om sterker te worden, maar ook om subtielere vaardigheden op het gebied van beweging, ademhaling en concentratie te bestendigen. Daarbij ontwikkelen deze instrumenten ook snelheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en muchimi (“kleverigheid”).
IOGKF NL
Hojo Undo
Kracht oefeningen
Kihon
Kihon bestaat uit een reeks van elementaire technieken zoals stoten, trappen, blokkeringen, slagen en combinaties hiervan. Kihon kan uitgevoerd worden in zowel stilstaande als bewegende vormen in diverse standen. Deze technieken vormen de basis welke voortdurend geoefend moeten worden. Dit geldt voor zowel de beginner als voor de gevorderde karateka. Het idee is dat mede door voortdurende oefening deze technieken bijna onbewust kunnen worden toegepast wanneer het noodzakelijk is.
IOGKF NL
Kihon
Basis technieken
Katas zijn een serie bewegingen die beoefend worden door 1 persoon.
​
GEKISAI DAI ICHI
Betekent letterlijk (aanval en vernietiging 1). Deze voor het karate wat ongebruikelijk aggressieve benaming weerspiegelt de tijd waarin het Japanse eiland Okinawa het slagveld voor Japans-Amerikaanse oorlogshandelingen was. Het kata werd in 1940 ontwikkeld door de grondlegger van het Okinawa Goju-ryu Karate-do, Myagi Chojun sensei. Het bestaat uit diverse combinaties van eenvoudige basistechnieken, die het aanleren van de latere moeilijkere klassieke koryu kata vergemakkelijken. Examenstof voor kukyu (negende kyu, witte band) en hoger.
IOGKF NL
IOGKF NL
Kata
Vorm
Kumite
Kumite betekent vrij vertaald samenkomende handen en zijn de gevechtsoefeningen. Hierin worden de technieken uit de kihon en katatoegepast in zelfverdedigingsituaties. Elke kata bevat een basisserie zelfverdedigingsoefeningen genaamd Bunkai.
Daarnaast zijn er ontelbare variaties te bedenken, genaamd ojo-Bunkai.
Voor de beginners wordt gewerkt met vaste patronen en toepassingen: een enkele aanval welke wordt geblokkeerd en gecounterd met een simpele tegenaanval.
IOGKF NL
Kumite
Vecht oefeningen